Power Releaser

Örebro Volleys damer (niofaldiga SM-vinnare den senaste tio åren!) har under de sista fyra säsongerna använt ett enkelt träningsmedel som kombinerar eccentrisk styrketräning med plyometrisk spänstträning. Det har tillfört ett nytt starkt träningsstimuli.

Vi kallar den enkla utrustningen för Power-Releaser eftersom den den förbättrat spelarnas power förmåga, de har alltså blivit mer explosiva och förbättrat sina accelerationer och sin hoppförmåga (se Tester på hemsidan).

Genom att kombinera eccentrisk muskelträning i en knäböjövning och plyometrisk hoppträning har vi skapat ett kraftfullt träningsstimuli. Det är välkänt sedan länge att just kombinationen styrketräning och plyometrisk träning ger goda resultat. Hur man skall kombinera måste varje coach komma fram till själv av erfarenhet. Det beror på vilken träningsbakgrund de aktiva har. Det finns ingen anledning att tillföra mycket starka träningsstimulin, som de här, till aktiva som inte har flera års rationell träningsbakgrund. Till dem finns andra bra övningar av lägre intensitet som ännu kan ge dem bra träningseffekt.

Power–Releaser är en utrustning som hängs på en vanlig skivstång (25mm eller 50mm diameter). Tilläggs viktskivor läggs på Power-Releasern. Hur mycket tilläggsvikter man skall lägga på beror på den aktives träningsstatus. Vid eccentriskt muskelarbete kan tyngre belast- ningar användas än vid ett koncentriskt (sträckande) arbete.

Genom att använda ett långt (6- 10” ) eccentriskt arbete har vi funnit det möjligt att undvika alltför höga belastningar under det eccentriska arbetet.

Skivstången sänks till önskad nivå där tilläggsvikterna träffar en anpassad låda, bänk, plint etc. Power-Releasern faller då omedelbart ifrån skivstången som på ett ögonblick blir 5-70+kg lättare. Omedelbart då Power-Releasern fallit ifrån startar ett plyometriskt arbete bestående av t.ex 5st reboundjump (vertikalhopp i en följd). Därefter läggs skivstången på knäböjstället. När den aktive anpassat sig kan mer avancerade plyometriska övningar och eccentriska muskelarbeten läggas till i olika kombinationer.

Ex: Eccentrisk knäböj med Power-Releaser som följs av 5st reboundjump. Därefter stående losskakning av benmuskulaturen ca 5- 8” som följs av t.ex. häckhopp eller plinthopp.

Här ser ni ett exempel på en sådan övning.

Den eccentriska muskelträningen är inte så energikrävande vilket är en förklaring till att man kan kombinera en så intensiv övning med det följande plyometriska arbetet

Pris: 2100:- (inkl. moms) + frakt. I priset ingår en träningsmanual med 38st program som visar hur träningen inleds och stegras till den mest avancerade nivå som spelarna i Örebro Volley utfört med lyckat resultat.

Leveranstid: ca 1-3 veckor.

Vid intresse hör av er via Email: Nils@rikkenstorp.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *